Home

Achtergrond 325 x bekeken

LEI: prijs melkquotum daalt vijf procent door lease-stop

De prijs van het melkquotum daalt door de afschaffing van het structureel verleasen volgend jaar met ruim vijf procent. Dit verwacht het Landbouw-Economisch Instituut. Die samen met Wageningen Universiteit de opties voor een lagere quotumkosten in kaart bracht.

In het onderzoek is het effect van het stoppen van structureel verleasen van melkquotum onderzocht. Hoewel de Tweede Kamer nog vraagtekens zet bij de opvatting van Brussel is de algemene verwachting dat de maatregelen wordt uitgevoerd, omdat het besloten ligt in het landbouwakkoord. Dit betekent dat structureel verleasen van melkrechten per 1 april 2004 van de baan is. Op dat moment wordt, denkt het LEI, circa 200 à 225 miljoen kilo aan leasemelk extra op de koopmarkt aangeboden, wat zal leiden tot een prijsdaling van vijf procent.

Bij de berekening van de omvang van het te verwachten melkaanbod is uitgegaan van de gegevens van de COS. Hieruit blijkt dat per jaar circa vijfduizend quotumhouders hun volledige melkrechten verhuren. Zij nemen hiermee grofweg tweederde van de jaarlijks hoeveelheid leasemelk (600 à 700 miljoen kilo) voor hun rekening. Het LEI vermoedt dat slechts een beperkt deel van de structurele verhuurders volgend jaar weer zelf gaat melken. Het grootste deel van deze groep zal zijn rechten definitief verkopen. Het is aannemelijk dat het stoppen van structureel verhuren een verkoop van 400.000 tot 450.000 ton melkquotum oplevert ofwel vier procent van het nationale melkquotum. Verondersteld wordt dat de helft daarvan door de huidige huurders wordt gekocht zodat het extra aanbod in 2004 voor de overige kopers circa twee procent van het nationale quotum zal zijn.(Bron: Agd)
Meer informatie Volledige rapport van het LEI

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.