Home

Achtergrond

Weloverwogen keuze maken bij verkoop landbouwgrond aan projectontwikkelaar

Een agrariër had de winst bij verkoop van landbouwgrond aan een projectontwikkelaar toegevoegd aan de vervangingsreserve. Later bedenkt hij zich en wil de winst in aanmerking laten komen voor de landbouwvrijstelling in verband met zes jaar voortgezet agrarisch gebruik. Het Gerechtshof Arnhem stelt dat wijziging niet mogelijk is en dat de standpunten waarop de keuze was gebaseerd ook de juiste zijn.

Een agrarisch ondernemer verkocht in 1993 een perceel weiland dat door de gemeente bestemd was als nieuwe woningbouwlocatie aan een projectontwikkelaar. De koopsom bedroeg ƒ 2,0 miljoen. Dat was ƒ 1,6 miljoen meer dan de agrarische waarde bij voortgezet gebruik. De agrariër besloot na overleg met zijn adviseur en de belastinginspecteur om dit bedrag toe te voegen aan de vervangingsreserve.

In 1997 besluit de boer om geen gebruik te maken van de vervangingsreserve. De inspecteur rekent daarop de vervangingsreserve van ƒ 1,6 miljoen tot de winst van dat boekjaar, wat tot een fikse belastingaanslag leidt. De boer is echter van mening dat die winst alsnog onder de landbouwvrijstelling valt omdat de wei na de verkoop in 1993 nog meer dan 6 jaar agrarisch is gebruikt. Dat is de wettelijke termijn om hiervoor in aanmerking te komen. Het Hof oordeelt dat de boer gebonden is aan de standpunten die destijds zijn ingenomen. Indien daarover anders zou moeten worden gedacht, beslist het Hof dat in 1993 niet te verwachten was dat de wei nog 6 jaar agrarisch zou worden gebruikt en daarom de landbouwvrijstelling niet gold.

Het is dus van belang bij het opstellen van de koopovereenkomst goed na te denken hoe het bedrijf wordt voorgezet. Als er gekozen is kan dit niet zomaar worden verandert. De wet kijkt naar de redelijk kans dat de grond nog 6 jaar wordt gebruikt op het moment dat de verkoop tot stand komt. Dat het achteraf wel zes jaar is geweest zoals in bovengenoemde zaak maakt niet uit. In de huidige landbouwvrijstelling is de genoemde 6-jaarstermijn echter niet meer van belang. Alles boven de WEVAB-waarde is belast.

Meer informatie De volledige uitspraak van het Gerechtshof Arnhem

Lees ook Problemen rondom de nieuwe landbouwvrijstelling

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.