Home

Achtergrond

Slim afschrijven op onroerend goed loont

Met de waardestijging van onroerend goed wordt afschrijven op het bedrijfspand steeds lastiger, maar toch blijft belastingaftrek mogelijk. Een jaarlijkse afschrijving vindt plaats om de waardedaling van het bedrijfspand tot uitdrukking te brengen. Alleen is het onroerend goed de laatste jaren juist meer waard geworden en komt de restwaarde uit boven de boekwaarde.

Eigenlijk kan er dus niet meer worden afgeschreven. Dat was toch altijd een flinke aftrekpost. Tegen het afvoeren van zo’n aftrekpost is soms succesvol beroep mogelijk. Er valt beroep aan te tekenen tegen de hoogte van de taxatie van de fiscus. Zorg dan in ieder geval voor een goede tegentaxatie welke goed is onderbouwd. Dat geld overigens voor alle zaken die er zijn met de fiscus.

Ook kan beroep worden aangetekend als er geen “aanmerkelijke” tussentijdse waardestijging van de toekomstige restwaarde is, die ook als blijvend kan worden beschouwd. Want alleen dan kan de fiscus de opgevoerde restwaarde corrigeren.

Als het huidige bedrijfspand op termijn gesloopt wordt om op dezelfde locatie een nieuw pand te bouwen, dan maakt dit zeker kans. De afschrijving hoeft dan niet gecorrigeerd te worden. In dat geval moet wel duidelijk worden gemaakt dat de locatie voor het bedrijf belangrijk is en er eigenlijk niet kan worden verhuisd. In deze situatie kan het ook interessant zijn om de opstal van de grond te splitsen in verschillende bedrijven. De restwaarde van de grond vermindert namelijk niet het afschrijvingpotentieel van de opstal. Want de waardestijging zit vrijwel altijd in de grond. Ook door het opvoeren van een post groot onderhoud kan een flinke aftrekpost opleveren en kan ten laste van de winst worden gebracht.
(Bron: Groenten & Fruit / Agrocount)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.