Home

Achtergrond

PT: inkomen van tuinders onder druk

Nederlandse tuinders hebben in de eerste helft van 2003 voor een kleine vier miljard euro aan groenten, fruit, bloemen en planten geteeld. Dat is evenveel als in dezelfde periode vorig jaar. Doordat de kosten flink toenemen staat het inkomen van veel tuinders echter onder druk, aldus voorzitter Jaap van der Veen van het Productschap Tuinbouw (PT).

Gezien de economische recessie doet de Nederlandse tuinbouw het niet slecht. Wel zijn er verschillen tussen de deelsectoren. Tijdens de bestuursvergadering van het PT, zei Van der Veen dat de telersomzetten van potplanten en de belangrijkste glasgroenten tot en met juni hoger waren dan vorig jaar. Tomatentelers en bloemenkwekers hadden lagere opbrengsten. Bij de buitenteelten hebben de boomkwekerij en de fruitteelt een beter halfjaar achter de rug dan in 2002, al zijn er soms flinke verschillen tussen individuele bedrijven. De prijzen voor vollegrondsgroenten en champignons vielen tegen. Deze producten moeten opboksen tegen een groot aanbod uit andere Europese landen.

Ook de bloembollensector heeft met teruglopende omzetten te maken. De export naar de belangrijke markten Japan en de VS liep in de afgelopen maanden stroef, vooral als gevolg van de dure euro. De export van Nederlandse paprika’s en bloemen naar Amerika pakte daardoor tot en met mei zo’n twintig procent lager uit dan vorig jaar. Bij de trostomaten was dat zelfs veertig procent. Afgezet tegen de Japanse yen werd de euro dertien procent duurder. Ook de verhouding met het Engelse pond werd ongunstiger. De export van tuinbouwproducten naar het Verenigd Koninkrijk, die in de afgelopen jaren steeds dubbele groeicijfers liet zien, zit nu nog maar net in de plus.

De hoge energiekosten drukken zwaar op het inkomen. Bij veel tuinders steeg de gasprijs in het tweede kwartaal met ruim dertig procent.

Lees ook LEI: forse daling inkomens landbouw in 2002

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.