Home

Achtergrond

NMV: Veehouder verloor afgelopen jaar tien cent per kilo melk

De Nederlandse melkveehouder heeft het afgelopen jaar op elke kilo melk tien cent toegelegd. Omdat het verschil tussen de opbrengstprijs van melk dit jaar verder daalt zal hij er naar verwachting dit jaar twaalf tot dertien cent per kilo bij inschieten. De Nederlandse Melkveehoudersvakbond (NMV) concludeert dat op basis van een onderzoek naar de kostprijs van de melkveehouderij.

De vakbond heeft daarbij gebruik gemaakt van boekhoudgegevens van de accountantskantoren Gibo, Alfa, Accon en Abab. De NMV heeft die bewerkt tot een uniforme kostprijs per honderd kilo meetmelk. Uit die gegevens blijkt dat de gemiddelde kostprijs het afgelopen boekjaar per honderd kilo melk € 43,43 bedroeg. Overigens bleken de kostprijsverschillen van de vier accountantsbureaus onderling weinig te verschillen. De opbrengstprijs van melk lag ongeveer tien euro per honderd kilo lager op € 32,00 en € 33,50.

De Nederlandse melkveehoudersvakbond spreekt van een dramatische ontwikkeling. Voor dit jaar verwacht de NMV een tekort van € 12 tot € 13. De vakbond ziet de positie van de veehouders nog verder verslechteren als gevolg van het landbouwakkoord dat de EU-ministers onlangs sloten. Daardoor daalt de richtprijs voor melk met twintig procent. Die prijsdaling wordt voor ongeveer de helft onder voorwaarden door Brussel gecompenseerd. Omdat de kosten naar verwachting jaarlijks met een euro tot € 1,50 per honderd kilo oplopen tot zo’n € 16.

De vakbond trekt de conclusie dat de zuivelindustrie de melkveehouders te weinig betalen of anders gezegd: de melkveehouders verkopen hun melk te goedkoop aan de zuivelindustrie. ”Het grote probleem is dat melkveehouders tot nu toe prijsnemer zijn in plaats van prijszetter. In andere sectoren van de economie is de producent doorgaans de prijszetter”, constateert de vakbond van melkveehouders. Een oplossing voor het probleem is volgens de melkveehoudersvakbond een verdere krachtenbundeling van melkveehouders om kostendekkende prijzen bij de industrie af te dwingen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.