Home

Achtergrond

NLTO: erfpachters wachten met reactie op Domeinen

Erfpachters moeten wachten met een reactie op het aanbod van Domeinen om de in erfpacht gegeven grond aan te kopen. Dat advies geeft de Noordelijke Land- en Tuinbouworganisatie. Het in mei opgerichte collectief van erfpachters wil namens de erfpachters in onderhandeling gaan met Domeinen over de prijs en de verkoopvoorwaarden. Volgens Frans van der Lindeloof van de NLTO kan het collectief betere voorwaarden uitonderhandelen, dan alle erfpachters afzonderlijk.

Op 18 augustus houdt de NLTO een vervolgbijeenkomst over de te volgen koers. Daarvoor zal het opgerichte collectief onder meer een gesprek voeren met Domeinen over de verkoopvoorwaarden. De NLTO is onder meer weinig gecharmeerd van de koopvoorwaarde, dat Domeinen een terugkooprecht heeft. Bovendien zijn de prijzen in de ogen van de erfpachters te hoog. Inmiddels hebben zich ongeveer 160 erfpachters aangesloten bij het collectief.

Van der Lindeloof zegt dat nu al duidelijk is dat door het gezamenlijk optrekken niet alleen in onderhandelingen bij Domeinen gunstiger voorwaarden uit de bus zouden kunnen komen. Ook de gezamenlijke financiering kan een gunstiger rentetarief opleveren. ‘’In Flevoland gaat het toch al om een bedrag van rond de tachtig- tot negentig miljoen euro. Voor zo’n bedrag kan een bank een projectfinanciering toepassen.’’

Er kan ook winst behaald worden door alle koopaktes bij dezelfde notaris te laten passeren, denkt Van der Lindeloof. De NLTO laat overigens erfpachters vrij om in individuele gevallen toch sneller een besluit te nemen. ‘’Sommigen hebben nu eenmaal een individueel belang om snel te beslissen. Daar is niets tegen. Zij moeten dat vooral doen.’’

Lees ook LTO wil onderzoek naar openbreken contracten eeuwigdurende erfpacht

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.