Home

Achtergrond

Mulder (VVD): Overheid moet quotum van tijdelijk gestopte veehouders in reserve

Op basis van de Europese zuivelverordening kan minister Veerman van LNV melkveehouders die tijdelijk niet produceren hun quotum toch laten behouden. Dit ondanks het verbod op structureel verleasen van melkquotum per 1 april 2004. Dat stelt VVD-europarlementariër Jan Mulder.

Melkquotum van melkveehouders die tijdelijk niet meer kunnen produceren, bijvoorbeeld door arbeidsongeschiktheid of langdurige ziekte, maar wel uitzicht hebben op het weer opstarten van het bedrijf moeten hun quotum uit de nationale reserve terug kunnen krijgen. Een nog schoolgaande opvolger moet bijvoorbeeld een bedrijf kunnen overnemen nadat hij of zij de school heeft afgemaakt.

Mulder ziet mogelijkheden voor een dergelijke regeling door quotum van niet producerende veehouders in de zogenaamde nationale reserve te houden. Na een bepaalde periode kan de staat dit quotum dan weer aan die veehouders (of hun opvolgers) toewijzen. Hierover moeten overheid en veehouder afspraken maken, aldus Mulder.

Lees ook Einde volledige verleasen per 1 januari 2004

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.