Home

Achtergrond

Laag BTW-tarief voor sierteelt in EU

Lidstaten van de Europese Unie (EU) mogen voor bloemen en planten het lage BTW-tarief (6%) hanteren. Dat staat in een voorstel van de Europese Commissie. Hiertoe zijn de lidstaten echter niet verplicht. tot nu toe bestond er een tijdelijke regeling, maar daar komt dan een einde aan.

Volgens Tom Blom van de Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland (VBN) wordt hiermee de kans vergroot dat ook de nieuwe EU-lidstaten het lage tarief gaan hanteren, ook al zijn ze daartoe niet verplicht.

Ook de Europese landen die nu nog een hoog BTW-tarief hanteren, worden door het voorstel van de Europese Commissie gemotiveerd om het te verlagen, meent Blom. Daarmee komen deze landen in de pas te lopen met de andere Europese landen. Groot-Brittannië, Zweden, Finland, Denemarken belasten bloemen en planten nog met het hoge tarief.

Landen moeten voor het hanteren van een laag belastingtarief toestemming hebben van de EU. Die toestemming was er al in de vorm van een tijdelijke regeling. Na de stemming over het voorstel van de Europese Commissie kan die overgaan in een permanente toestemming.
(Bron: Vakblad voor de Bloemisterij)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.