Home

Achtergrond

Gebrek aan concurrentie zorgt voor hogere aardgasprijs

Als de regeringsplannen doorgaan en Shell en ExxonMobil de totale zeggenschap krijgen over het Groningengasveld, dan moeten consumenten en andere kleine afnemers vanaf 1 juli 2004 met hogere gasprijzen rekening houden. Dat blijkt uit een diepgaande studie van het Britse adviesbureau Brattle. Het Productschap Tuinbouw en LTO delen deze mening.

Beide organisaties waarschuwen de overheid al geruime tijd dat er te weinig concurrentie is als per 1 juli volgend jaar de liberalisering van de gasmarkt een feit is en het huidige regeringsbeleid onveranderd blijft. De consumenten en de kleine zakelijke verbruikers, zoals glastuinders, zullen er alleen maar op achteruit gaan volgens het PT en LTO. Brattle heeft deze mening nu grondig onderbouwd.

Opdrachtgevers voor het Brattle-onderzoek zijn de Nederlandse Mededingingsautoriteit (Nma) en de Dienst Uitvoering en toezicht Energie (DTe). De opdracht was de concurrentieverhoudingen in kaart te brengen na de volledige opening van de gasmarkt op 1 juli 2004. Op dit moment zijn nog ongeveer zeven miljoen huishoudens en vele duizenden zakelijke afnemers, waaronder zo'n 6.000 tuinders, gebonden aan de Gasunie.

Lees ook Brinkhorst stelt liberalisering energiemarkt uit tot 1 juli 2004

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.