Home

Achtergrond

Europese Unie wil quotering suiker geleidelijk afschaffen

De Europese Commissie wil de suikerquotering geleidelijk afschaffen. Bietentelers kunnen dan niet meer gegarandeerd een bepaalde hoeveelheid leveren. In de toekomst moeten ze zelf onderhandelen met de suikerfabrieken over de verkoop van hun product. De EU zal hen gedeeltelijk compenseren voor gederfde inkomsten als gevolg van prijsdalingen en afschaffing van de garantieprijs.

Dat is in hoofdlijnen de richting die de Europese Commissie aan het nieuwe Europese suikerbeleid wil geven. Uit een via persbureau Reuters uitgelekte interne notitie blijkt verder dat de commissie de productiequota geleidelijk wil afschaffen. Hoewel Brussel dus met de prijsverlagingen kiest voor liberalisering van het systeem, wil zij wel een vangnet voor de boeren behouden. In het rapport maakt de commissie geen duidelijke keuze hoe het systeem er uit moet komen te zien. Maar door enkele opties van de hand te wijzen, is wel af te leiden dat de commissie neigt naar bovenstaande variant.

Volledige liberalisering is volgens Brussel geen optie omdat de EU zeer afhankelijk zou worden van de grillen van slechts een handjevol exporteurs, zo niet van alleen Brazilië. Handhaven van het huidige systeem is evenmin een optie, omdat Brussel vreest dat de WTO-klachten van Brazilië, Thailand en Australië gegrond worden verklaard. In dat geval wordt de productie van suiker boven het quotum - de C-suiker die zonder subsidies wordt geëxporteerd - ernstig beperkt. De laatste optie is productiequota per land. Dat wil Brussel niet omdat dan handelsovereenkomsten met ontwikkelingslanden op de helling gaan. Dat is niet te verdedigen bij de WTO.

Doordat volledige afschaffing van de quota geen optie lijkt zal dit verder geen invloed hebben op de handel in bietenquotum.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.