Home

Achtergrond

Wijn: Geen anti-speculatiebeding bij verkoop erfpachtgronden

Eeuwigdurende erfpachters die hun grond willen kopen van Domeinen, moeten niet worden afgeschrikt met een anti-speculatiebeding. Dit maakte staatssecretaris Joop Wijn (Financiën) duidelijk tijdens overleg met de Tweede Kamer. Een Kamermeerderheid wil wel zo’n anti-speculatiebeding. Alleen de VVD en het CDA hebben daar geen behoefte aan.

Vooral LPF-woordvoerder Gerard van As pleitte sterk voor een anti-speculatiebeding. Anders zou Domeinen de eeuwigdurende erfpachters wel een heel gul aanbod doen, meent hij. De pachters kunnen kopen tegen een waarde die feitelijk overeenkomt met de executiewaarde. De genoemde verkoopprijs van gemiddeld 12.500 euro is nog geen derde van de vrije verkoopwaarde, bevestigde Wijn. Toch wil hij gezien de financiële situatie van veel pachters en gezien de behoefte van het rijk om snel geld in kas te krijgen geen extra maatregelen nemen die potentiële kopers kopschuw kunnen maken.

Het risico dat pachters hun grond goedkoop kopen en snel weer tegen het drievoudige verkopen, zoals Van As dat schetste, neemt Wijn op de koop toe. Van As vindt dit te ver gaan en vraagt volgende week de Kamer om steun voor een motie over een anti-speculatiebeding van zeker tien jaar. Wijn zegde de Kamer ook toe dat pachters twee weken meer de tijd krijgen om in te gaan op het aanbod van Domeinen. Uiterlijk 1 september moeten ze nu hebben aangegeven of ze willen kopen of niet.

De erfpachters klagen nu al dat de prijzen veel te hoog zijn. Daarnaast onderzoekt LTO of de erfpachtcontracten wel kunnen worden opengebroken. LTO is bang dat als het blote eigendom aan beleggers of banken wordt verkocht, dit tegen een lagere prijs zal gebeuren. (Bron: Agd)

Meer informatie Verkoopprijzen Domeingronden bekend

Meer informatie LTO wil onderzoek naar eeuwigdurende erfpacht

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.