Home

Achtergrond

Waterschadeverzekering op zijn vroegst in 2004

Het ministerie van landbouw geeft geen vergoeding, als er dit jaar aanzienlijke waterschade optreedt bij boeren en tuinders. Dat schrijft minister Cees Veerman van landbouw aan de Kamer. Voor dit jaar wil de minister geen bijdrage doen aan de getroffen boeren, die door overvloedige regen schade hebben geleden, want zou het draagvlak voor de verzekering verminderen.

Veerman heeft van de Europese Commissie nog geen goedkeuring ontvangen voor een eventuele bijdrage van de Nederlandse regering in een oogstschaderegeling. Brussel moet beoordelen of (geen) sprake is van ongeoorloofde staatssteun. De procedure hiervoor is begin dit jaar ingezet.

De minister wil niet op ad hoc-basis bijdragen aan de dit jaar geleden schade, omdat daarmee het draagvlak voor deelname aan de oogstschadeverzekering zou worden uitgehold. Wil zo’n verzekering werken, dan moet een aanzienlijk deel van de boeren en tuinders deelnemen. Pas als Brussel de oogstschadeverzekering heeft goedgekeurd, wil Veerman een staatssteunprocedure starten voor een schaderegeling voor 2002.

Eind vorig jaar kwam het kabinet met LTO-Nederland tot een akkoord over de voorwaarden voor een oogstschaderegeling. Deze moet de vorm aannemen van een onderlinge waarborgmaatschappij. Het Rijk stelt zich daarbij garant voor de schade tussen de 50 en 100 miljoen euro. Daarnaast stelt het Rijk tegen gunstige voorwaarden een lening beschikbaar, mocht de schade de eerste paar jaar niet kunnen worden uitbetaald omdat nog onvoldoende premiegeld is geïnd.
(Bron: Agd)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.