Home

Achtergrond 1669 x bekeken

’Verkoop ammoniakrecht bij opkoop geheel legaal’

Veehouders die bij deelname aan de opkoop- en sloopregeling hun ammoniakrechten aan een collega hebben verkocht, hebben volstrekt legaal gehandeld. Dat zegt LLTB-jurist Wim Engels, deskundige op het terrein van de opkoop- en sloopregeling (RBV).

Zijn beoordeling zet beschuldigingen van de provincie Gelderland dat veehouders de wet- en regelgeving rondom de opkoop- en sloopregeling te overtreden, in een ander daglicht. Volgens de provincie zou een derde hun milieurechten hebben verkocht aan collega’s voordat de milieuvergunning op basis van de regeling werd ingetrokken. Daarmee zouden andere boeren hun bedrijf hebben uitgebreid.

Deze milieurechten betreffen ammoniakrechten, en niet de mestproductierechten waarvoor de opkoopregeling bedoeld was. Deze ammoniakrechten konden tot eind 2001 op basis van de Interimwet Ammoniak en Veehouderij (IAV) vrij verhandeld worden. Met de rechten konden veehouders hun veestapel uitbreiden.

Volgens Engels was verkoop van de ammoniakrechten legaal. Bureau Heffingen stelde dat destijds ook op haar website, herinnert hij zich. ”Is het milieu-effect daardoor minder? Als je het over ammoniak hebt, ja. Maar voor gebouwen en fosfaat maakt het niet uit.”Volgens Engels hebben gemeenten veehouders die deze rechten van collega’s overnamen, ook gewoon vergund.

In een notitie van de provincie, op basis van onderzoek op 45 bedrijven op de West-Veluwe en in de Gelderse Vallei, staat: ”Voor het verkrijgen van de RBV-subsidie is vereist dat een bedrijf de fosfaatrechten verkoopt aan het ministerie en de milieuvergunning voor het bedrijf intrekt bij de gemeente. Gebleken is dat dertig procent van de deelnemers eerst de vergunning verkocht heeft en daarna formeel heeft ingetrokken. Van werkelijke intrekking is dus geen sprake.”Een woordvoerder van het landbouwministerie benadrukt dat de opkoopregeling bedoeld was voor fosfaat. Dat Gelderland over ammoniakrechten rept, mag daar niet mee verward worden. ”Daar gaat de regeling niet over.” De provincie Gelderland wilde gisteren niet reageren. (Bron: Agd)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.