Home

Achtergrond

VROM kan uitbreiding solitair glas niet tegenhouden

Het ministerie van VROM heeft geen mogelijkheden om uitbreiding van een kalanchoëkwekerij die niet in een glastuinbouwlocatie gevestigd is tegen te gaan. Volgens LTO schept dit een precedent voor glastuinbouwbedrijven die in een vergelijkbare situatie zitten

De landelijke overheid wil dat de glastuinbouw op tien grote locaties geconcentreerd wordt en dat kassen alleen uit mogen breiden in regionale glastuinbouwgebieden. De landelijke plannen voor de ruimtelijke ordening bevatten echter geen 'dwingende formuleringen'.

In het geval van de kalanchoëkwekerij in Middelburg hadden zowel de gemeente Middelburg als de provincie Zeeland goedkeuring aan de uitbreiding verleend waardoor VROM machteloos kwam te staan. De kalanchoëkweker mag zijn bedrijf nu uitbreiden van 3,3 ha naar 5,0 ha.

Gemeente en provincie hadden de goedkeuring verleend omdat het bedrijf met zijn vijftig werknemers erg belangrijk voor de werkgelegenheid is. Verplaatsing zou een bedrag van 8 miljoen euro gevergd hebben, een bedrag wat de tuinder niet kan opbrengen en wat niet door het rijk vergoed wordt omdat het rijk geen geld beschikbaar stelt voor de verplaasting van solitaire bedrijven.

De LTO denkt dat met de uitbreiding van het Middelburgse bedrijf een precedent geschapen is voor solitaire bedrijven die in een vergelijkbare situatie zitten. (Bron: Oogst)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.