Home

Achtergrond

Tips voor vakantiewerk van scholieren en studenten

De zomerperiode staat weer voor de deur. Veel boeren en tuinders maken dan weer gebruik van vakantiekrachten. Hiervoor gelden andere regels met betrekking tot loonbelasting en verzekering. Vooraf een aantal formulieren invullen geeft de vakantiewerkers direct meer nettoloon, anders kunnen ze dat pas aan het eind van het jaar terugvragen. Ook bij de verzekeringen zijn er nog wat voordeeltjes te halen. Dit alles scheelt de ondernemer niets, maar helpt wel de vakantiekracht.

Op het loon van vakantiewerkers wordt meestal loonbelasting ingehouden. Deze loonbelasting kan de vakantiewerker aan het eind van het jaar terugvragen bij de belastingdienst. Dit voordeel kan voor een groot deel al meteen met de uitbetaling van het salaris worden verrekend. Zij kunnen een bijlage op de loonbelastingverklaring invullen. Hierdoor kan de werkgever bij het berekenen van het loon de heffingskortingen van een kwartaal in rekening brengen. Anders kan alleen de heffingskorting voor een week of een maand in rekening worden gebracht. Dit is dus alleen gunstig als de vakantiekrachten minder dan een kwartaal werken en betekent voor de vakantiekracht direct meer nettoloon.

Meestal duren vakantiebaantje niet langer dan drie maanden. De vakantiewerkers zijn dan niet verplicht zich aan te melden bij het ziekenfonds. Als de vakantiewerker via zijn ouders of zelf particulier verzekerd is, kan hij bij het ziekenfonds de premie van de particuliere verzekering verminderd met de nominale premie terugvragen. Dit kan middels een “KVC-verklaring”van de werkgever.

Er gelden ook maximumbedragen wat scholieren en studenten mogen verdienen zonder dat de studiefinanciering of de kinderbijslag in gevaar komt. Wijs hun daarop, want het zou vervelend zijn als zij uw cliënt hier later op aanspreken. Thuiswonende scholieren van 16 en 17 jaar mogen per kwartaal €1.175,= netto verdienen zonder dat het invloed heeft op de kinderbijslag. Tijdens de zomer maanden mogen zij nog eens €1.050,= netto extra verdienen. Voor jongere thuiswonende scholieren geld geen maximum. Studenten die in aanmerking komen voor studiefinanciering mogen per jaar € 9.847,22 netto verdienen, zonder dat het invloed heeft.

Meer informatie Informatie van de Belastingdienst

Meer informatie Formulier: Bijlage op de loonbelastingverklaring

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.