Home

Achtergrond

Ontwikkeling van geverfde rozen is geen speur- en ontwikkelingswerk

Twee ondernemers exploiteren samen een glastuinbouwbedrijf. Ze hebben voor een nieuw product, namelijk geverfde rozen, een aanvraag in het kader van de WBSO ingediend. De juiste combinatie van verschillende biologisch afbreekbare kleurstoffen en verschillende productieomstandigheden, waaronder temperatuur, luchtvochtigheid en afmetingen van de stelen, en de gevolgen voor de houdbaarheid van het product worden onderzocht. Senter wijst de aanvraag af en wordt in hierin gesteund door het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB).

Subsidieverstrekker Senter wijst de aanvraag af omdat geen fysiek nieuw product wordt ontwikkeld. Zowel de rozen als de kleurstoffen worden ingekocht. Het samenvoegen en het bepalen van de juiste parameters van bestaande componenten, met gebruikmaking van bestaande biologische principes is geen ontwikkelingswerk. Werkzaamheden met betrekking tot het invoeren in een bestaande bedrijfssituatie en het aanpassen van aangekochte technologie of product zijn in de Afbakeningsregeling van de WBSO uitgesloten.

Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven is van mening dat de producteigenschap waarop de werkzaamheden zich richten bij het bedrijf reeds bekend was en deze werkzaamheden dus geen betrekking hebben op een technisch nieuw product. Het bepalen van de juiste productieomstandigheden voor een optimaal resultaat leidt namelijk niet tot nieuwe kennis over de technische mogelijkheid dat een roos door toediening van kleurstoffen een andere kleur aanneemt. Ook is niet aangetoond dat de werkzaamheden zodanig zijn dat voor dit product technisch nieuwe onderdelen aan het productieproces moeten worden toegevoegd.

Meer informatie Volledige uitspraak van het CBB

Meer informatie Toelichting regeling WBSO

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.