Home

Achtergrond 169 x bekeken

Nederland en Europese Commissie bereiken akkoord over derogatie

Staatssecretaris Pieter van Geel van milieu en minister Cees Veerman van landbouw hebben overeenstemming op hoofdlijnen bereikt met Eurocommissaris Margot Wallström van milieu over het derogatie-verzoek van Nederland. Dat heeft een woordvoerster van het ministerie van Vrom maandag gezegd.

Wat de inhoud van het akkoord is, blijft echter nog even onduidelijk. Volgens de woordvoerster wordt deze week gewerkt aan een eindtekst ”die uitzicht geeft op een derogatie (afwijking van de regels) die gunstig is voor Nederland”. Op uitdrukkelijk verzoek van de Commissie wordt deze tekst aan het eind van deze week gezamenlijk gepresenteerd, aldus de woordvoerster.

Met het akkoord komt er een eind aan jarenlang intensief overleg over een uitzonderingspositie voor Nederland ten aanzien van de mestwetgeving. Op basis van de Europese Nitraatrichtlijn schrijft Brussel vanaf 2003 een aanwendings-norm voor van maximaal 170 kilo stikstof per hectare. Nederland vroeg om op zijn grasland 250 kilo te mogen aanwenden. Betrokkenen gingen er de laatste tijd van uit dat 230 kilo per hectare voor Nederland het maximaal haalbare zou zijn.

De Kamer liet Van Geel eerder dit jaar al weten dat de mestnormen soepeler moeten. Een Kamermeerderheid wil dat ook in 2003 en 2004 de verliesnormen van 2002 worden gehanteerd. Zo ver wil Van Geel niet gaan. Hij heeft daarbij laten doorschemeren dat de Raad van State, in een nog niet openbaar gemaakt rapport, al forse kritiek heeft op de regeringsvoorstellen. (Bron: Agd)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.