Home

Achtergrond 390 x bekeken

LTO wil onderzoek naar openbreken contracten eeuwigdurende erfpacht

LTO-Nederland onderzoekt de juridische mogelijkheden om eeuwigdurende erfpachtcontracten eenzijdig op te zeggen. Er heerst veel onvrede onder boeren over verkoop van domeingronden. Voor velen is het een zware financiële last.

Domeinen heeft aangekondigd bijna 16.000 hectare van de eeuwigdurende erfpachtgronden in de verkoop te doen. De erfpachters hebben het eerste recht van aankoop, maar LTO verwacht dat door de hoge vraagprijs weinig boeren tot aankoop willen of kunnen overgaan. De 12.500 tot 15.000 euro per hectare is de netto prijs. De uiteindelijke prijs wordt veel hoger door bijkomende kosten voor notaris, hypotheek en overdrachtsbelasting. Voor sommige bedrijven betekent dat een lastenverzwaring van 30.000 euro per jaar. Als de boeren het niet kopen biedt Domeinen de gronden aan institutionele beleggers aan.

De erfpachters moeten in eerste instantie belangstelling tonen voor de grond, adviseert LTO-Nederland tijdens een informatieavond in Lelystad. ”Als je geen belangstelling toont, wordt gezocht naar andere kopers”, aldus Willy Schutte, vice-voorzitter van de NLTO.

Domeinen garandeert dat als boeren het laten afweten, de grond niet voor een lagere prijs aan de institutionele beleggers aangeboden wordt. De prijs, waarin ook een bedrag voor de productiequota is opgenomen, is niet onderhandelbaar. Daarnaast kan de grond alleen in zijn geheel worden aangekocht. Splitsing is volgens Bram van Staveren, rentmeester van Domeinen, niet mogelijk.

LTO vindt de prijzen die Domeinen vraagt voor de grond en voor het erf te hoog. De belangenbehartiger raadt haar leden aan niet te kopen als de continuïteit van het bedrijf in gevaar komt. (Bron: Agd)

Lees ook Verkoopprijzen Domeingronden bekend

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.