Home

Achtergrond

LNV stopt steun voor ontwikkeling streekproducten

Voor ontwikkeling van streekproducten binnen Nederland is bewust gekozen voor een privaatrechtelijk keurmerk van Streekeigen Producten Nederland (SPN). De overheidssteun voor dit initiatief van € 900.000 over drie jaar wordt na 2003 niet voortgezet. De sector moet zich zelf kunnen redden. Dit schrijft minister Veerman van LNV in antwoord op vragen van het Tweede Kamerlid Oplaat van de VVD.

Wel ziet de minister een rol voor zijn ministerie bij het verkrijgen van Europese erkenning. Nederland heeft slechts enkele streekproducten kunnen aanmelden die voldoen aan de Europese criteria. De minister verwacht op korte termijn ook geen sterke toenmame van het aantal registraties gezien de Europese normen die daarvoor gelden.

Tot nu toe hebben alleen Noord-Hollandse Gouda (1996), Noord-Hollandse Edam (1996), Opperdoezer ronde (1996), Boeren Leidse met sleutels (1997) en Kanterkaas (2000) een Europese erkenning. Ze zijn ingeschreven in het Europees register als zogenaamde beschermde oorsprongsbenaming. Verwacht wordt dat de Westlandse druif in de loop van 2003 deze erkenning verkrijgt. De Nederlandse overheid maakt zich daarnaast sterk om een Europese erkenning te krijgen voor 'boerenkaas' als gegarandeerde traditionele specialiteit. Het gaat daarbij niet om de regionale herkomst, maar om op de traditionele methode van produceren op het boerenbedrijf.

De verschillende nieuwe initiatieven voor streekproducten met een SPN-erkenning missen volgens de minister nog de reputatie om voor Europese erkenning in aanmerking te komen. Het ministerie signaleert dat producenten van streekproducten nauwere samenwerking zoeken met maatschappelijke organisaties met projectfinanciering op regionaal niveau. Minister Veerman stelt dat de sector zich vanaf 2003 zich dient te redden zonder financiële steun vanuit zijn ministerie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.