Home

Achtergrond

Juristen: Veerman gaat boekje te buiten inzake melkleasen

Met zijn voorstel om het verleasen van melk per volgend jaar fors te beperken gaat minister Cees Veerman van landbouw zijn boekje te buiten. Dit is de eensgezinde mening van vijf juristen en specialisten in het agrarisch en Europees recht, die gisteren werden gehoord door de Tweede Kamer.

Veerman zegt dat hij zich met zijn besluit van april dit jaar baseert op een bindende notitie van de Europese Commissie, die tot stand is gekomen naar aanleiding van het Thomsen-arrest. De juristen zijn het er over eens dat het Thomsen-arrest niet rechtstreeks mag worden doorvertaald naar het melkleasen.

De Europese Commissie doet dat wel, maar baseert zich voor haar besluit op een uitleg van het Hof bij het Thomsen-arrest. Die uitleg gebruikt de Commissie volgens advocaat Sylvia Evers om weer een eigen interpretatie te maken, toegespitst op het melkleasen. Zo’n interpretatie van een interpretatie van een uitspraak van het Hof kan volgens haar niet.

Volgens jurist Haijo Bronkhorst kan een lidstaat wel beperkingen opleggen aan het melkleasen, maar niet op deze manier. Dat het verleasen van quota moet worden beperkt tot dertig procent van het quotum is volgens hem niet te verdedigen op basis van de nu nog geldende richtlijn. Ook de concept-richtlijn die van kracht wordt na het aanvaarden van de mid-term review (MTR) schrijft een dergelijke beperking volgens hem niet voor.

Individuele lidstaten kunnen zelf kiezen welk deel van het quotum wordt verleasd, maar ze moeten wel voldoen aan de plicht om tijdelijke overdracht toe te staan, aldus de jurist. Het verleasen kan wel in de tijd worden beperkt, of naar regio, zo staat in de richtlijnen. (Bron: Agd)

Lees ook Kamer slikt beperking verleasen

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.