Home

Achtergrond

Inspecteur maakt niet aannemelijk dat boer asielzoekers zwart betaalde

In 1995 had een boer asielzoekers zwart uitbetaald en dit stond ook onomstotelijk vast. De inspecteur vond het aannemelijk dat de opvolgende jaren de boer ook werknemers zwart uitbetaalde en legde de boer een naheffingsaanslag op. De inspecteur had echter geen enkel bewijs voor zijn vermoeden. Hij stelde dat ook die jaren arbeid zou moeten zijn verricht en daarnaast was het volgens hem algemeen bekend dat in de landbouw op grote schaal “zwart” werd uitbetaald. Het Hof vond de argumenten van de inspecteur niet concreet genoeg en vernietigde de naheffingsaanslag.

Een man en vrouw boeren in maatschap. Zij telen borage- en veldslazaad alsmede planten en bloembollen. In 1995 hebben zij enkele asielzoekers uit een nabij gelegen asielzoekerscentrum op het bedrijf laten werken.

Bij een boekenonderzoek in 1999 ontdekt de controleur werkbriefjes die op die werkzaamheden in 1995 betrekking hebben. De inspecteur vindt het aannemelijk dat ook in de hierop volgende jaren werknemers zwart zijn uitbetaald, maar heeft hier geen concrete bewijzen voor. Toch legt hij het bedrijf een naheffingsaanslag op van ƒ 15.000,=.

De maatschap verzet zich tegen die aanslagen met het betoog dat het laten verrichten van werkzaamheden door asielzoekers een eenmalige zaak was. Dit kwam doordat de vrouw een ongeluk had gehad en hierdoor voor lange tijd was uitgeschakeld. Tevens was de onkruidbestrijdingsmethode mislukt en moest met de hand worden gewied. Later zouden geen asielzoekers meer voor de maatschap gewerkt hebben. Het Hof oordeelt dat de fiscus niet heeft aangetoond dat na 1995 nog personeel (zwart) voor de maatschap gewerkt heeft en vernietigt de naheffingsaanslag.

Meer informatie Volledige uitspraak van het Hof Amsterdam

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.