Home

Achtergrond 171 x bekeken

Flink meer hectares nodig voor waterberging in Gelderland

Ruim een half miljard euro investeren voor een schoner milieu en een leefbaar platteland in de Achterhoek, Graafschap en Liemers. Dat is het plan voor de komende twaalf jaar dat is ingediend bij de provincie Gelderland. Hoeveel de verschillende overheden daadwerkelijk beschikbaar zullen stellen voor het nu ingediende 'voorontwerpplan', is nog uiterst onzeker. Onderdeel is het inrichten van 2400 hectare extra om tijdelijk water te kunnen bergen. Dat gebied zou ook te gebruiken moeten zijn als natuur- of landbouwgebied.

Het plan is afkomstig van de reconstructiecommissie voor het platteland, met daarin vertegenwoordigers van onder meer landbouw- en milieuorganisaties en het waterschap. Het is hun taak te komen met voorstellen om de inkrimpende landbouwsector perspectief te bieden en tegelijkertijd meer ruimte te bieden aan natuur, waterbeheer en recreatie in Oost-Gelderland.

Dat de aandacht van de buitenwacht is erg op landbouw en natuur is gericht, maar ook het waterbeheer verdient aandacht. Het gaat niet over het vaststellen van waterbergingen voor de grote rivieren, maar over de Achterhoekse watergangen. Waterlopen die het eigen water moeten opvangen. Er bestaan al drie grote bergingsmogelijkheden: bij Vorden, Bredevoort en Eibergen. Maar er moeten meer plekken komen waar we het water tijdelijk kwijt kunnen, in de natuur en op landbouwgebieden. Dat zouden multifunctioneel landbouwgebruik genoemd kunnen worden.

Via een contract met een boer wordt dan geregeld dat - tegen een vergoeding - zijn land tijdelijk water mag herbergen. Op dit moment is er in het reconstructiegebied (Achterhoek, Graafschap en Liemers) vierhonderd hectare waarop we regenwater kunnen herbergen. Dat zou 2.800 hectare moeten worden. (Bron: De Gelderlander)

Meer informatie Concept reconstructieplan

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.