Home

Achtergrond

Fiscaal aantrekkelijk investeren in verbetering arbeidsomstandigheden

Werken in de agrarische sector is lichamelijk zwaar, dat blijkt uit de verzuimcijfers. Kisten met groente of zakken met kunstmest tillen, lange tijd sorteren aan de lopende band of in een verkeerde houding op de trekker zitten. Deze voorbeelden geven aan dat het werk dus lichter moet worden. Verbetering van de arbeidsomstandigheden kost wel geld. De overheid heeft hiervoor een aantal subsidieregelingen in het leven geroepen. Een van de belangrijkste is de FARBO-regeling.

De FARBO-regeling stimuleert ondernemers te investeren in bedrijfsmiddelen die in het belang zijn van de arbeidsomstandigheden en het werkklimaat in hun bedrijf verbeteren. Ondernemers kunnen bedrijfsmiddelen (ook tweedehands!) die voorkomen op de zogenoemde Arbolijst op een willekeurig moment afschrijven, wat een rente- en liquiditeitsvoordeel oplevert.

Op de Arbo-lijst 2003 staan ruim 250 voorzieningen waarvan zo’n 100 interessant voor de agrarische sector. Enkele voorbeelden zijn: verstelbare werktafel, landbouwtrekker, kippenlaadmachine, beweegbare melkputvloer, oogstband, champignonplukwagen, chrysantenoogstrobot, chauffeursstoel voor bedrijfswagens.

De lijst van arbovriendelijke apparaten en hulpmiddelen wordt elk jaar opnieuw opgesteld. Non-profitorganisaties kunnen van een soortgelijke regeling gebruik maken door een afdrachtvermindering op de loonheffing van 3,5% van het investeringsbedrag. (Bert Plat)

Meer informatie Brochure en formulieren FARBO

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.