Home

Achtergrond 222 x bekeken

Brinkhorst stelt liberalisering energiemarkt uit tot 1 juli 2004

Minister Laurens Jan Brinkhorst van Economische Zaken stelt de volledige liberalisering van de gas- en elektriciteitsmarkt met een half jaar uit tot 1 juli 2004. Hij vindt dat er nog te veel onzekerheden zijn voor een verantwoorde marktopening. De glastuinbouwsector is verheugd met het uitstel.

Brinkhorst heeft een aantal voorwaarden opgesteld voor het volledig vrijmaken van de energiemarkt: de consument moet goed geïnformeerd zijn; leveringszekerheid moet gegarandeerd zijn; energiebedrijven moeten goed zijn voorbereid, zodat gebruikers zonder problemen kunnen wisselen van leverancier; ten slotte moeten de problemen met al geliberaliseerde bedrijven uit de wereld zijn. De minister baseert zijn besluit op de commissie-Van Rooy, die hem in een tweede rapport over de liberalisering van de kleinverbruikersmarkt op een aantal onzekerheden wees.

Zo is de energiesector nog tot oktober bezig met ketentesten tussen bedrijven, zijn de problemen bij de grotere, al geliberaliseerde bedrijven nog niet opgelost en is er nog geen wettelijke basis voor het aanwijzen van een noodleverancier bij een mogelijk faillissement. De commissie beveelt aan de opzegtermijn van zes maanden voor kleinzakelijke verbruikers te bekorten. Ook moet de Dienst uitvoering en Toezicht Energie (DTe) meer mogelijkheden krijgen nalatigheid bij energieleveranciers aan te pakken en hun prestaties inzichtelijk te maken.

Vanuit de glastuinbouwsector is verheugd gereageerd op het snelle besluit van Brinkhorst. ”Een pluim op de hoed van de minister”, aldus Jan Smits van het Productschap Tuinbouw. Het is zaak nu niet achterover te leunen, en volop door te werken, voegt een woordvoerder van LTO-Nederland toe. PT en LTO hadden gepleit voor uitstel tot 1 oktober 2004. Als op 1 juli 2004 niet aan de voorwaarden is voldaan, is verder uitstel gerechtvaardigd, vinden beide organisaties.

Meer informatie Brief van Minster aan de Tweede Kamer

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.