Home

Achtergrond 163 x bekeken

Winterpeentelers krijgen alsnog extra oogstschadevergoeding

De Raad van State in Den Haag heeft in hoger beroep besloten dat het ministerie van Landbouw (LNV) de in 1998 mislukte winterpeennoogst van twee akkerbouwers in Noord-Holland maximaal dient te vergoeden. Beide telers krijgen een vergoeding van € 12.500,= per hectare.

In twee recente uitspraken heeft het rechtscollege beide akkerbouwers in het gelijk gesteld. Door de forse regenval van 1998 gingen van beide akkerbouwers de gehele winterpeenoogst verloren. Beide telers kregen een te lage vergoeding toegekend en kregen uiteindelijk de maximale vergoeding voor winterpeen bewaarvers van € 12.500,= per hectare.

De Raad van State stelt dat LNV ten onrechte is afgeweken van haar eigen oogstschaderegeling. In die regeling was er in 1998 een vijftal winterpeenklassen. Pas na een wijziging van de oogstschaderegeling in 2000 is er meer variatie aangebracht in de klassen. Het toegekende bedrag geldt, ongeacht de eventueel door de teler zelf verrichte verwerkingshandelingen. De oorspronkelijke uiteindelijke bestemming van de winterpeen is van doorslaggevend belang.

Meer informatie Uitspraak Raad van State I

Meer informatie Uitspraak Raad van State II

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.