Home

Achtergrond 221 x bekeken

Verkoopstop altijddurende erfpachtgronden opgeheven

De verkoopstop voor altijddurende erfpachtgronden wordt door het ministerie van Financiën voor de jaren 2003 en 2004 opgeheven. Erfpachters worden op basis van vrijwilligheid in staat gesteld om tegen marktconforme voorwaarden het blote eigendom te verwerven. Het gaat om een areaal van 15.900 hectare waarvan het merendeel in de IJsselmeerpolders ligt.

Het kabinet heeft tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen ingestemd met deze motie Zalm om de begroting te dichten. De beoogde opbrengst is 110 miljoen euro. Van het totale areaal 15.900 hectare komt zo’n vijf procent niet in aanmerking voor verkoop, omdat deze in de toekomst de bestemming woningbouw of infrastructuur krijgt.

In de prijsstelling van het blote eigendom zullen de beperkingen van de bijzondere erfpachtconstructie worden meegenomen. Ten opzichte van het gemiddelde prijsniveau voor de verkoopstop leidt dit tot een relatief lage verkoopprijs. Indien de erfpachter niet tot verkoop over gaat, zal de mogelijkheid tot verkoop aan derden worden bekeken. De erfpachtovereenkomsten blijven uiteraard bestaan, alleen de verpachter wijzigt.

Ook voor de overige domeingronden geldende verkoopstop zal de komende maanden worden heroverwogen. Hierover zal medio december meer duidelijkheid zijn.

Meer informatie Brief van april 2000 over stopzetting verkoop gronden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.