Home

Achtergrond

Rabo: vogelpest leidt tot acute crisis

Enkele tientallen pluimveebedrijven verkeren volgens Rabobank Nederland door de uitbraken van vogelpest in acute financiële problemen. De bank hanteert weliswaar soepele voorwaarden ten aanzien van de betaling van hun aflossing en rente, maar kijkt wel naar het toekomstperspectief. Als die er niet zijn, is beëindiging de enige uitweg.

Vooral pluimveehouders met moederdieren, die de eieren aan broederijen in het buitenland afzetten, hebben grote schade geleden. Zij kunnen vanaf de eerste uitbraak al niet meer exporteren en moeten de eieren gedwongen afzetten aan de verwerkende industrie. Deze eiverwerkers bieden zo’n dertien cent per ei minder dan de broederijen. De vermeerderaars, die hun broedeieren in het binnenland afzetten, hebben minder schade geleden. Sommige Nederlandse broederijen konden in de afgelopen elf weken wel broedeieren gebruiken.

Ongeveer 230 bedrijven hebben zich gemeld voor steun uit het noodfonds, dat donderdag is opgericht. In het fonds zit drie miljoen euro. De voorwaarden zijn streng. Naar verwachting krijgen maar weinige een renteloze lening uit het fonds krijgen.(Bron: Agd)

Lees ook Noodfonds vogelpest van start

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.