Home

Achtergrond

Navordening ondanks ambtelijk verzuim, want aangifte was te kwade trouw

Een ondernemer verkocht zijn onderneming en kreeg daarvoor een flink bedrag ineens uitgekeerd en daarna jaarlijks nog een kleiner bedrag. De ondernemer deed in zijn aangifte voorkomen dat hij alleen jaarlijks een klein bedrag kreeg en liet het grote bedrag achterwege op de aangifte. Er volgde alsnog een naheffing, ook nadat de ambtenaar in verzuim was gebleven.

Bij de verkoop van hun uitgeverij van calculatienaslagwerken op het gebied van de bouwnijverheid ontvangen de twee vennoten ieder fl. 500.000 en nog gedurende enkele jaren een omzetbonus. Bovendien treden zij in dienstbetrekking bij de koper.

De jaarlijkse omzetbonus geeft de ex-vennoot in kwestie wel aan maar het bedrag ineens van
fl. 500.000 niet. In de belastingaangifte gaf de ex-vennoot wel een veel hoger vermogen aan. De inspecteur had aan de vermogensstijging van de vennoot moeten zien dat hij een groot bedrag ontvangen had, maar hij volgt na wat vragen te hebben gesteld de aangifte. Daarmee begaat de inspecteur een zogenoemd ambtelijk verzuim. Toch mag hij navorderen, want door het niet vermelden van de ontvangen fl. 500.000 in zijn aangifte was de ex-vennoot te kwader trouw. Ook de renteheffing is terecht zo oordeelde het Hof.

Meer informatie Volledige uitspraak van het Hof

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.