Home

Achtergrond 364 x bekeken

Milieu Programma Sierteelt op de schop

Het Milieuprogramma Sierteelt (MPS) verandert zijn systeem. Niet alleen het aantal gebruikte kilo’s is meer van belang, maar de milieubelasting van de middelen gaat de indeling van het bedrijf in een bepaalde milieuklasse bepalen.

Vanaf periode 5 2003 ontvangen alle deelnemers aan Milieu Programma Sierteelt (MPS) bij hun MPS-kwalificatie twee nieuwe overzichten. Het ene overzicht heeft betrekking op MPS-Mind (de milieu-indicator), het andere overzicht is voor het Besluit Glastuinbouw.Het overzicht voor het Besluit Glastuinbouw laat de teler zien hoe zijn verbruik zich verhoudt ten opzichte van de milieudoelstellingen voor het huidige jaar en voor 2010.

Vanaf de start van MPS heeft de hoeveelheid gebruikte werkzame stof het aantal punten in de MPS kwalificatie voor gewasbescherming bepaald. Echter, niet iedere kilo is even belastend voor het milieu. Naast de eigenschappen van de werkzame stof heeft ook de milieuzone waarin een bedrijf is ingedeeld, invloed op de belasting van een middel. Omgevingsfactoren zijn bijvoorbeeld de nabijheid van een sloot, de grondsoort etc.

Een zo laag mogelijk gebruik van middelen met een zo laag mogelijke milieubelasting levert de deelnemer de meeste punten op, in plaats van uitsluitend het laagste gebruik zoals nu het geval is. Om telers rustig te laten wennen aan deze nieuwe vorm van kwalificeren, ontvangt iedereen vanaf periode 5 2003 dubbele overzichten; één volgens de bestaande rekenmethode en één volgens de berekening van MPS-Mind. Vanaf 2004 worden alleen nog kwalificaties verstrekt, gebaseerd op MPS-Mind.

Meer informatie over MPS-mind en de milieuzones MPS-mind

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.