Home

Achtergrond

Kamer oneens met leaseplan Veerman

Het voorstel van landbouwminister Cees Veerman om per 1 april volgend jaar een einde te maken aan het volledig verleasen van melkquota gaat de Tweede Kamer te ver. De meeste partijen zien geen heil in het plan.

De fracties van VVD en LPF hebben helemaal geen behoefte aan het beëindigen van de leasepraktijk zoals die nu bestaat. Gert Jan Oplaat van de VVD wil helemaal niets veranderen. Zijn collega Wien van den Brink (LPF) wil wel een leeftijdsgrens stellen, waarna het verleasen moet worden gestopt. Wat hem betreft ligt dat op 65 of 67 jaar.

Ook de CDA ziet niets in het afschaffen, laat Ger Koopmans weten. Hij wil geen maximum, maar wel een termijn van vijf jaar nadat een veehouder gestopt is met melken. De PvdA wil een einde aan het structureel verleasen, zegt Harm Evert Waalkens. Hij denkt aan maximaal drie jaar en maximaal 75.000 kilo.

Volgens velen is het beëindigen van het structureel verleasen van melkquotum geen middel om de quotumprijs te verlagen. Dit effect zal hooguit tijdelijk zijn. Woensdag debatteert de kamer met de ministerie over het leasen. (Bron: Agd)

Lees ook Einde aan volledig verhuren melkquotum per 1 april 2004

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.