Home

Achtergrond 251 x bekeken

Geen verruimde toepassing van vervangingsreserve bij ruiming veestapel

De uitspraak van het Hof in Den Bosch bepaalde dat een varkens- en veehouder de vervangingsreserve, vrijgekomen bij de ruiming van zijn varkensstapel, niet verruimd kan worden toegepast bij de aankoop van cultuurgrond.

Een melkvee- en varkenshouder, in maatschap met zijn vrouw en zoon, ziet de varkensstapel in 1997 wegens de varkenspest geruimd.

Op zijn fokzeugen en fokberen, die hij terecht als bedrijfsmiddelen aanmerkt, maakt hij een boekwinst van fl. 78.809. Die winst boekt hij af op de kostprijs van een in 1997 nieuw verkregen perceel cultuurgrond.

Voor die afboeking beroept de varkenshouder zich op een door de toenmalige staatssecretaris van Financiën, Vermeend, aangekondigd voornemen tot een verruimde toepassing van de vervangingsreserve door de getroffen agrariërs.
Dat voornemen had hij echter wegens EU-consequenties niet tot uitvoering kunnen brengen. Het Hof laat de verruimde toepassing van de vervangingsreserve daarom niet toe, want Vermeend had steeds gesteld dat zijn voornemen door EU-consequenties eventueel onuitvoerbaar zou kunnen zijn.

Meer informatie Volledige uitspraak van het Hof

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.