Home

Achtergrond

Geen inventarisatie overloopgebieden Maas

Noodoverloopgebieden om het water in de Maas meer ruimte te geven bij zeer hoge waterstanden zijn in Limburg voorlopig niet aan de orde. Dat zegt verantwoordelijk gedeputeerde M.Vestjens (VVD, Verkeer en Waterstaat) in een reactie op het advies van Rijkswaterstaat.

Het advies is om nu al te bekijken welke gebieden geschikt zijn om bewust te laten onderlopen en is een van de uitkomsten van het onderzoek Integrale Verkenning Maas (IVM) dat in opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat werd verricht.

Door toenemende regenval in de komende jaren stijgt het waterpeil in de Maas. De verhoogde kades en de rivierverruiming die tot 2015 in Limburg op stapel staan als onderdelen van de plannen Grens- en Zandmaas kunnen dat water niet opvangen. Bij het uitblijven de overloopgebieden, zal de waterroverlast in grote delen van de provincie erger zijn dan in 1993 en 1995.

Vestjens voelt er niets voor om nu al voorbereidingen te treffen voor de aanwijzing van overloopgebieden, omdat in die gebieden nagenoeg alle ontwikkelingen op slot gaan en het bedrijfsleven niet meer kan investeren. De provincie zet alles in op veiligheidsmaatregelen langs de Maas in België en gaat daarover op korte termijn in conclaaf met de Vlaamse en Waalse regering. Vestjens verkondigde eerder al dat het niet billijk is dat Limburg nagenoeg als enige regio in het internationale stroomgebied van de Maas de lasten van de rivierbeveiliging moet dragen.

Meer informatie Overstromingen van de Maas

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.