Home

Achtergrond 192 x bekeken

Extra krediet 1 op de 4 varkensboeren

Een kwart van alle varkenshouders heeft kredietverruiming gevraagd bij de Rabobank. De helft van de varkenshouders stelt het betalen van aflossingen tijdelijk uit. De oorzaak is de lage prijzen van vleesvarkens. De basisprijs heeft deze week het laagste niveau bereikt sinds jaren.

Toch vindt Ton de Juncker, branchespecialist Varkenshouderij bij de Rabobank, dat er geen reden is voor doemdenken. “Veel varkenshouders hebben voldoende financiële buffer. In 2000 en 2001 hebben de varkenshouders bovengemiddelde prijzen gebeurd. De prijsdaling is ingezet vanaf het derde kwartaal van vorig jaar.”

Hij schat dat een kwart van de varkenshouders extra financiering heeft gevraagd om het prijsdal te overbruggen. “De meesten zijn al geholpen met het tijdelijk uitstellen van het betalen van aflossingen. Hierbij kijken we naar het toekomstperspectief van een bedrijf. Zonder toekomstperspectief bereiken we een keer de grens dat we extra kunnen financieren. Dat gebeurt slechts incidenteel.”

NVV voorzitter Willie van Gemert schat dat 15 tot 25 procent van de varkenshouders acute problemen heeft met het betalen van rekeningen. Chris van Gisbergen, voorzitter van de LTO-vakgroep Varkenshouderij, spreekt van een dramatische situatie. “De situatie is zo ernstig dat zelfs bedrijfsbeëindiging geen oplossing biedt. Door de lage prijzen zijn varkensbedrijven gewoon niet te verzilveren.” (Bron: Agd)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.