Home

Achtergrond

Europarlement wil verleasen van gehele quotum handhaven

De landbouwcommissie van het Europese Parlement wil dat melkveehouders de mogelijkheid behouden om het hele quotum te verleasen. Hiermee gaat de commissie in tegen de Europese Commissie en tegen een besluit van landbouwminister Veerman. Maar hier was een deel van de Tweede Kamer het al niet mee eens.

De beslissing van de landbouwcommissie in het Europese Parlement moet nog worden goedgekeurd door het voltallige Europese Parlement en is niet bindend. Het parlement heeft op landbouwgebied alleen recht van advies.

Liberaal Europarlementariër Jan Mulder is niettemin tevreden met het feit dat de landbouwcommissie instemde met zijn voorstel. Niet alleen kreeg Mulder brede steun, maar ook vanuit veel verschillende regio’s in Europa. Hij hoopt dat het signaal dat de landbouwcommissie van het Europese Parlement heeft afgegeven nog van invloed zal zijn op de discussie die in Nederland woedt over het melkleasen. Minister Veerman wil het verleasen van het volledige quotum met ingang van volgend jaar april beëindigen, de Tweede Kamer is daar tegen.

Mulder stelt in zijn amendement voor om de lidstaten van de Europese Unie zelf (en dus niet de Commissie) het recht te geven aan producenten van melk niet gebruikte quota tijdelijk over te dragen aan anderen. Voor het verleasen van de quota is een jaarlijks besluit nodig. Mulder zegt als liberaal moeite te hebben met de inperking van het verleasen zoals de Europese Commissie dat wil. Te veel mensen worden volgens hem daardoor onterecht en onevenredig gedupeerd.
(Bron: Agd)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.