Home

Achtergrond

'Duitsland blokkeert oplossing gebruik rode diesel over de grens'

De Europese Commissie en veertien van de vijftien Europese lidstaten zijn het eens geworden over een regeling voor het gebruik van rode diesel in een ander land. Alleen Duitsland ligt nog dwars. Dit antwoordt Europees Commissaris Bolkestein op parlementaire vragen van VVD-europarlementariër Jan Mulder.

Op dit moment lopen grensboeren de kans om in Duitsland beboet te worden voor het gebruik van rode diesel. Hierover hebben de Europese lidstaten geprobeerd een oplossing te vinden. De praktische en eenvoudige oplossing betekent dat rode diesel die in de tank van een voertuig aanwezig is gewoon in een ander Europees land gebruikt mag worden. Het probleem is ontstaan omdat de rode diesel voor Nederlandse landbouwers beschikbaar is tegen een lager accijnstarief en niet in de omliggende landen.

Alleen Duitsland is niet akkoord gegaan met het voorstel. Het wachten is nu op een uitspraak van het Europees Hof van Justitie in Luxemburg, dat door een Duitse rechter hierover om advies is gevraagd.

VVD-er Mulder hoopt op een positieve uitspraak van het Hof van Justitie omdat de Duitse douane regelmatig Nederlandse boeren beboet voor het gebruik van rode diesel terwijl ze op hun eigen land, net over de Duitse grens aan het werk zijn. In België accepteert de overheid dan er bij binnenkomst in het land rode diesel in het voortuig aanwezig is.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.