Home

Achtergrond

Accijnsvrijstellingen voor experimenten biodiesel

Voor het gebruik van biobrandstoffen voor een aantal specifieke doeleinden in Fryslân zullen accijnsvrijstellingen worden verleend. Dit schrijft het ministerie van Financiën in een brief aan de provincie Fryslân. De provincie heeft in februari 2003 hierover met het ministerie gesproken.

De vrijstelling geldt voor het gebruik van biodiesel als motorbrandstof door een aantal particuliere ondernemers die deelnemen aan experimenten van de provincie Fryslân. De provincie Fryslân wil het gebruik van biobrandstoffen actief stimuleren en faciliteert daarom experimenten op dit gebied. De proeven richten zich op het gebruik van biobrandstoffen in onder meer pleziervaartuigen en landbouw- en waterwerktuigen. De provincie voert daarnaast ook experimenten met eigen vaartuigen uit.

Er is één landbouwbedrijf dat van de vrijstelling gebruik maakt. Dat is het bedrijf van Gerbranda State, een biologisch gemengd bedrijf in Pietersbierum. Dit bedrijf gebruikt biodiesel in landbouwwerktuigen en heftrucks.

Er is nog ruimte voor een beperkt aantal deelnemers die onder bepaalde voorwaarden accijnsvrijstelling krijgen. De experimenten dienen om meer ervaring op te doen met het gebruik van biobrandstoffen. Voor meer informatie over mogelijkheden voor experimenten kunnen ze terecht bij de provincie Fryslân.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.