Home

Achtergrond

Abab: betere start voor paprikatelers

Rode en groene paprika’s kennen een beduidend betere start van het seizoen dan vorig jaar. Bij de klanten van Abab accountants bedroeg de prijsvorming voor rode paprika’s tot en met week 18 gemiddeld € 2,65 per kilo. Vorig jaar was dat € 1,95. Groen doet dit jaar € 1,75 per kilo tegen € 1,50 vorig jaar. Ook komkommers brengen hogere prijzen op. Trostomaten leveren in.

Behalve de prijs is ook de productie van de paprika’s over het algemeen wat hoger dan in de eerste maanden van vorig jaar, meldt Abab. Dit geldt zowel voor rood als groen. Daar staat tegenover dat de energiekosten sterk zijn gestegen.

Naar verwachting pakt de gasprijs vijftien tot zeventien procent hoger uit dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Ook het verbruik in kubieke meters is tot nu toe hoger. Met die hogere energiekosten hebben ook de trostomaten- en de komkommerteelt te maken. Komkommertelers profiteren daarbij van een betere prijsvorming.

Volgens Abab was de gemiddelde prijs tot en met week 18 39 cent per stuk. Dat is drie cent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook de productie per vierkante meter is wat hoger.Trostomaten brachten tot en met week 18 gemiddeld € 1,10 per kilo op. Vorig jaar was dat € 1,55. Dat betekent een forse terugval. De productie lag tot en met week 18 op hetzelfde niveau als vorig jaar.
(Bron: Agd)

Bedrijfseconomische cijfers 2002

De paprikateelt kan een beter jaar goed gebruiken. Het jaar 2002 viel tegen, blijkt uit de bedrijfsvergelijking van Abab. Rode paprika’s leverden het afgelopen jaar gemiddeld een verlies van € 1,05 per vierkante meter op. Voor groen was het verlies € 0,47 per kilo. Belangrijkste oorzaak was de tegenvallende prijsvorming. Ten opzichte van 2001 pakte de prijs voor rood veertien cent lager uit, die voor groen 25 cent lager. De energiekosten waren ook lager, dankzij een gedaalde gasprijs en vijf procent minder verbruik.

De trostomatenteelt was vorig jaar wel winstgevend. Abab meldt voor zijn klantenbestand een gemiddeld resultaat van € 5,44 per vierkante meter. In 2001 was dat 66 cent negatief. De verbetering was vooral aan de prijs te danken, die van 77 naar 87 cent per kilo ging.

Komkommertelers boekten gemiddeld een resultaat van € 6,51 per vierkante meter. In 2001 was dat € 3,46 per vierkante meter.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.