Home

Achtergrond

Opgave braak 2003 waarschijnlijk bindend

In het nieuwe voorstel voor de wijziging van het Europese steunstelsel staat dat het jaar 2003 bepalend kan worden voor de verplichte braak. De opgave van dit jaar kan dus bindend worden voor de komende tien jaar.

De voorlopige plannen staan in de tussenbalans van het Gemeenschappelijke Landbouwbeleid van de Europese Commissie. Door het loskoppelen van de Europese steun en de teelt van gewassen ontstaan nieuwe regels voor het verkrijgen van steun.

Wat niet veranderd is de betaling van de premies. De hoogte hiervan wordt bepaald aan de hand van het gemiddelde aan MacSharry-gewassen in 2000, 2001 en 2002.
Nieuw is wel de defintie van akkerland. Wat op 31 december 2002 akkerland was, krijgt bij het van kracht worden van de nieuwe voorstellen de definitie akkerland voor de komende jaren.

Het invullen van de MacSharry-formulieren verandert de premie voor de komende jaren niet. De verandering is alleen van belang voor graan- en maistelers die in de buurt van het omslagpunt van de braakverplichting zitten. De Europese regels gaan uit van een omslagpunt bij 92 ton graan. Voor mais in Nederland gaat het om 13,81 hectare in beide regio's. Voor graan in regio I is het omslagpunt 12,99 hectare en in regio II is het 18,69 hectare.

Voor boeren met mais is het verstandig goed na te denken over de areaalopgave. Telers die geen braakverplichting aangaan, hebben daar de komende jaren misschien geen last meer van. Als de ontkoppeling doorgaat mogen zij de komende jaren zelf kiezen hoeveel graan ze gaan verbouwen. De braak blijft dan nul, onafhankelijk van het areaal graan in die jaren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.