Home

Achtergrond

Ontwikkelingsmaatschappij vergroot slagingskans agrarisch bedrijventerrein

Bij de reconstructie kunnen agrarische bedrijventerreinen voor de varkenshouderij een rol spelen. Oprichting van een ontwikkelingsmaatschappij en aanpassing van regels zijn belangrijk voor het slagen hiervan, concludeert het LEI na het doen van onderzoek voor het vestigingsgebied Nederweert.

Een bedrijventerrein kan een oplossing bieden voor de verplaatsing van bedrijven uit overvolle gebieden. De plannen voor het Agrarisch Vestigingsgebied Nederweert (AVN), die onlangs door de gemeenteraad zijn afgewezen, zijn hiervan een voorbeeld. Het idee voor het AVN is ontstaan uit een samenwerking van veehouders, overheden, banken en andere belanghebbenden.

Het LEI adviseert om bij de ontwikkeling van een dergelijk gebied te zorgen voor een sterk draagvlak door een duidelijke samenwerkingsstructuur. Dat kan goed met een ontwikkelingsmaatschappij.

Verder blijken bestaande regelingen en subsidiemogelijkheden voor de verplaatsing van bedrijven niet toegesneden op de ontwikkeling van een bedrijventerrein. Bij bestaande regelingen zullen ondernemers niet bereid en in staat zijn om de oude locatie in één keer op te geven. De gang naar het bedrijventerrein zal daarom gefaseerd moeten gebeuren. Vooral de vergoeding voor de waarde van de gebouwen op de oude locatie is nog onvoldoende geregeld.

Het LEI adviseert verder om een raamovereenkomst tussen de betrokken veehouders en gemeente af te sluiten. Daarin staan de voorwaarden voor bedrijfsverplaatsing en de ontwikkelingsmogelijkheden voor het bedrijf op de nieuwe locatie. Op basis van deze overeenkomst kunnen ondernemers duidelijke afspraken maken met de gemeente over wederzijdse verplichtingen en geldende termijnen.

Meer informatie Rapport LEI

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.