Home

Achtergrond

LEI berekent kostprijs biologische varkens

De productiekosten van biologische varkens bedragen 97 euro per big van 25 kilo en 2,63 euro per kilogram geslacht gewicht. Dat heeft het LEI berekend op basis van werkelijke productiekosten op bestaande bedrijven. De berekende kostprijs op zeven onderliggende bedrijven vertoont een verschil van 37 euro per big (van 25 kilo) tussen de hoogste en de laagste kostprijs.

Voor de vleesvarkens is de kostprijs 2,63 euro per kilogram geslacht gewicht. Er is uitgegaan van een kostprijs van 94 euro per big van 23,8 kilo. In de mesterij bedragen de voerkosten 0,94 euro per kilogram groei. Vleesvarkensvoer vormt de grootste kostenpost met 36 procent aandeel. Samen met zeugen- en biggenvoer en met ruwvoer maken de voerkosten in totaal 51 procent van de totale kosten uit.

In 2002 is het aantal varkensbedrijven dat biologisch produceert toegenomen van 37 naar 80. Het belang van een uniforme en door alle partijen gedragen kostprijsberekening neemt daarmee toe. Dit rapport is de derde kostprijsberekening van biologische varkens en biggen. De berekening is gebaseerd op (fiscale) boekhoudingen van een zevental varkensbedrijven die deelnemen in de ontwikkelstudieclub van het project BIOVAR.

Meer informatie Rapport kostprijsvergelijking LEI

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.