Home

Achtergrond 217 x bekeken

Einde aan volledig verhuren melkquotum per 1 april 2004

Minister Veerman van LNV wil dat melkveehouders vanaf 1 april 2004 minstens 70 procent van hun quotum zelf benutten. Daarmee komt een einde aan het volledig verleasen van quotum. Dat schrijft de minister in een brief aan de kamer.

De nieuwe aanpak is het gevolg consequenties die de Europese Commissie verbindt aan een uitspraak van het Europese Hof uit 2002. De Nederlandse regelgeving wordt op twee manieren gewijzigd: door eisen te stellen aan de benutting van een quotum door de producent en door grenzen te stellen aan de verhuur van melkquotum.

Vanaf 1 april 2004 mag een producent die over melkquotum beschikt het quotum voor ten minste 70 procent zelf vol te melken. Verhuurd quotum is geen benut quotum. Nederland gaat daarmee artikel 5, derde alinea van de Europese verordening toepassen. Vanaf 1 april 2004 is dus slechts verhuur van 30 procent van het quotum toegestaan.

Een melkveehouder die vanaf 2004/2005 niet melkt, of onvoldoende quotum volmelkt, raakt het onbenutte deel kwijt aan de nationale reserve. De ondernemer krijgt dit de volgende periode terug als hij voldoende melkt, namelijk 70 procent van zijn oorspronkelijke quotum, en die melk of andere zuivel op de markt brengt. Lukt dit niet, dan raakt de melkveehouder het verschil tussen zijn oorspronkelijk quotum en de daadwerkelijke productie in de periode 2005/2006 definitief kwijt aan de nationale reserve.

Bedrijven kunnen in de periode 2003/2004 dus nog volledig verhuren. In de periode 2004/2005 kunnen ze ervoor kiezen weer te gaan melken of het quotum te verkopen. Ondernemers die in die periode niet beginnen met melken kunnen het quotum tot 31 december 2004 (samen met de grond) verkopen. Doen ze dit niet, dan zien hun rechten met ingang van 2005/2006 volledig naar de nationale reserve vloeien. Het ministerie werkt nog aan uitwerking van de details en aanpassing van de Regeling superheffing 1993.

Meer informatie Brief van de minister

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.