Home

Achtergrond

Verbod op volledig roostervloer gaat door

Het verbod op een volledig roostervloer in varkensstallen wordt niet uitgesteld. Dat bleek deze week tijdens overleg in de Tweede Kamer over de aanpassingen van het Varkensbesluit.

VVD en LPF vroegen in een motie om het verbod op volledig roostervloer, dat is ingegaan per 1 januari van dit jaar, op te hebben en pas in te laten gaan in 2013. Daarmee zou het verbod in de pas lopen met de Europese regelgeving. Waarschijnlijk krijgen VVD en LPF onvoldoende steun om een kamermeerderheid te halen.

Het CDA, dat op de lijn van de twee partijen zat, wil eerst meer tijd voor onderzoek naar de gevolgen. Zo’n onderzoek duurt minstens drie maanden. Waarschijnlijk zit er dan al een nieuwe regering. Staatssecretaris Jan Odink waarschuwt voor de gevolgen van het later ingaan van het verbod. Hij voorziet veel schadeclaims van varkenshouders die hun bedrijf al hebben aangepast.

Odink benadrukt dat het verbod op volledig roostervloer volledig van kracht is en dat er op naleving wordt gecontroleerd. Hij gaat niet in op het verzoek van CDA-Kamerlid Ger Koopmans om lopende het onderzoek een oogje dicht te doen.

Lees ook Odink versoepelt Varkensbesluit

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.