Home

Achtergrond

Toekennen belast ondernemerschap zonder terugwerkende kracht

Een ondernemer die wilde opteren voor de BTW-regeling kon dit niet doen met terugwerkende kracht. Dat oordeelde het Hof Arnhem in een zaak van een champignonkweker die op 19 september 2000 verzoek doet om te schakelen van landbouw- naar BTW-regeling. Hij wilde echter dat het verzoek per 1 januari 2000 in zou gaan.

Volgens het Hof kan het verzoek geen terugwerkende kracht hebben omdat dit in strijd was met de rechtszekerheid. Bovendien had de ondernemer tussen 1 januari en 19 september als vrijgestelde ondernemer gehandeld.

Vanaf 1 januari 2000 was door een wetswijziging niet meer het verlaagde BTW-tarief van toepassing op champignonmest maar het algemene tarief. Na enige discussie tussen sector en overheid is in juni 2000 in een besluit werd vastgesteld dat champignoncompost onder het algemene tarief viel. De vijfjaarsvoorwaarde werd los gelaten voor kwekers die minder dan vijf jaar geleden van het normale BTW-tarief naar de landbouwregeling waren overgegaan.

Het Hof oordeelde dat de belanghebbende zich niet kon beroepen op het rechtszekerheidsbeginsel. De staatssecretaris van financiën had vanaf het begin gesteld dat het normale tarief van toepassing was. De ondernemer kon aan het lopende overleg niet het gerechtvaardigd vertrouwen ontlenen dat het verlaagde tarief van toepassing bleef.

Meer informatie Uitspraak Hof Arnhem

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.