Home

Achtergrond

Odink versoepelt varkensbesluit

Het Varkensbesluit, dat normen geeft voor huisvesting, ondergaat twee versoepelingen. De trog mag meetellen bij de standlengte van zeugen, zeugen mogen later in groepen worden samengebracht dan nu verplicht is. Daarmee wil staatssecretaris Jan Odink (LNV) een aantal praktische problemen oplossen.

De staatssecretaris komt tot deze versoepeling op uitdrukkelijk verzoek van het CDA, VVD en vooral zijn eigen partij LPF in de Tweede Kamer. Die willen ook dat hij de verplichting van 40% dichte vloer in bestaande stallen terugdraait, maar dat weigert Odink.

De lengte van de trog mag worden meegeteld bij de verplichte standlengte van twee meter van zeugenplaatsen. Bij gebruik van een zwevende trog mag de ruimte onder de trog worden meegeteld als vrije ruimte. De trog moet dan minimaal 20 centimter boven de vloer zijn bevestigd. Bij een verzonken trog mag een deel van de trog worden meegeteld. Het gaat om de lengte van het neusgedeelte, ongeveer 10 tot 15 centimeter. Vanwege de 'neusvrijheid' van de zeug mag bij gebruik van een verzonken trog zonder obstakels maximaal 15 centimeter verzonken zijn.

Ook de groepshuisvesting van zeugen wordt versoepeld. De verplichting de dieren meteen na het spenen in groepen samen te brengen levert vechterij, verwondingen en stress op. Odink liet zich door een Kamermeerderheid overreden dat het beter is de groepsvorming uit te stellen tot maximaal zeven dagen na het spenen.

Odink is niet bereid de verplichting van 40% vaste vloer in bestaande stallen terug te draaien. Dat is sinds 1 januari jl. verplicht. Driekwart van de bedrijven voldoet daar nu aan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.