Home

Achtergrond

Nieuwe voorwaarden hardheidsgeval varkenshouderij

Bureau Heffingen gaat voortaan anders om met hardheidsgevallen ‘uitbreiding in de milieuvergunning’ uit het Besluit hardheidsgevallen varkenshouderij. Ondernemers kunnen een aanmelding als knelgeval daardoor opnieuw door Bureau Heffingen in behandeling laten nemen.

De wijziging betreft voornamelijk bedrijven die zich al eerder hebben aangemeld voor de hardheidsgevallen 3, 4, 5 en 14 en uitbreidingsplannen hadden op basis van een aangevraagde milieuvergunning. De betreffende ondernemers hadden echter een afwijzing gehad omdat de uitbreiding in aantallen op de aangevraagde of verleende milieuvergunning niet tot uiting kwam.

In de oude situatie kon een bedrijf extra varkensrechten krijgen als er sprake was van een uitbreiding van het aantal dieren in de nieuwe milieuvergunning ten opzichte van de oude vergunning. Dit was mogelijk op grond van de milieuvergunningen categorie uit het Besluit hardheidsgevallen. Bedrijven die een vergunning hadden aangevraagd voor hetzelfde aantal dieren als de oude vergunning kwamen echter niet in aanmerking.

Vanaf nu komt een bedrijf in aanmerking voor categorie milieuvergunningen als hij voldoet aan twee punten. Ten eerste moet het bedrijf een milieuvergunning hebben aangevraagd voor hetzelfde aantal dieren als in de oude vergunning. Ten tweede moet het bedrijf investeringen hebben gedaan om de uitbreiding te realiseren. Het gaat om bedrijven die extra stalcapaciteit moeten bouwen om de nieuwe vergunning te benutten. Ze hebben dus in het verleden op basis van de oude vergunning niet de volledige stalcapaciteit gebouwd.

Ondernemers die een aanmelding voor een knelgeval opnieuw in behandeling willen laten nemen, kunnen zich melden bij Bureau Heffingen. Dan moet wel aantoonbaar te bewijzen zijn dat de varkenshouder daadwerkelijk heeft moeten investeren in het bouwen van extra stalcapaciteit.

Meer informatie Overzicht hardheidsgevallen

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.