Home

Achtergrond 271 x bekeken

Mineralensaldo’s en heffingen overdragen

Vanaf 1 januari 2003 is het mogelijk om bij een bedrijfsoverdracht minassaldo’s en -heffingen per mineraal over te dragen van de vorige eigenaar naar de nieuwe eigenaar. Deze mogelijkheid gaat in met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 1998 en geldt voor alle type bedrijfsoverdrachten.

Alle bedrijven die in het verleden een bedrijf hebben overgenomen en dit bij Bureau Heffingen hebben gemeld met het formulier ‘Overdracht van een geheel bedrijf’, krijgen in het tweede kwartaal van 2003 een formulier van het bureau toegestuurd. Op dit formulier kan de nieuwe eigenaar per mineraal (fosfaat en stikstof) aangeven of hij saldo’s en heffingen van de vorige eigenaar wil overnemen. De oude eigenaar moet hiervoor toestemming geven door ook het formulier te ondertekenen.

Voor toekomstige bedrijfsoverdrachten past Bureau Heffingen de formulieren aan. Hierop kan dan worden aangegeven of saldo’s en heffingen worden overgedragen. Tot die tijd kan nog gebruikt worden gemaakt van het oude formulier, waarna het bureau alsnog het nieuwe formulier stuurt.

Vanaf 1 oktober 2002 is het mogelijk om bij het samenvoegen van twee of meerdere mestnummers het saldo en de heffingen van één van de samen te voegen bedrijven over te dragen naar het nieuwe bedrijf. Deze samenvoeging kan worden gemeld via het formulier ‘samenvoegen van bedrijven’. De saldo’s en heffingen van het mestnummer dat als eerste is ingevuld worden overgeboekt naar het nieuwe mestnummer.

De niet-verhandelbare varkensrechten van het eerste mestnummer worden geregistreerd bij het nieuwe bedrijf. De niet-verhandelbare (grondgebonden) varkensrechten van het andere samen te voegen bedrijf vervallen. Er wordt momenteel gewerkt aan een wetsvoorstel om de niet-verhandelbare varkensrechten te kunnen samenvoegen. Als dit van kracht wordt zal dit waarschijnlijk gaan gelden met terugwerkende kracht naar 1 januari 2003.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.