Home

Achtergrond 197 x bekeken

Harbinson-voorstel zet inkomen onder druk

Het agrarisch inkomen in de huidige EU-lidstaten komt behoorlijk onder druk te staan door de zogenoemde Harbinson-voorstellen. Dat concludeert het Landbouw Economisch Instituut (LEI), dat in opdracht van het ministerie van LNV de voorstellen heeft doorgerekend.

Op 12 februari heeft Stuart Harbinson, voorzitter van de landbouwonderhandelingsgroep in de WTO-Doha-ronde, zijn zogenoemde ‘modaliteiten voorstellen’ gepresenteerd. Dit zijn te hanteren formules bij verdergaande liberalisering.

Uit de berekeningen van het LEI blijkt dat het inkomen in Nederland beperkter daalt dan in de gehele EU. Voor de primaire sector is dat negen procent. Voor de gehele agrarische sector zes procent. De inkomstendaling is het grootst bij sterk beschermende sectoren als suiker (-53 procent) en granen (-43 procent). Voor melk en intensieve veehouderij is de afname vier procent.

De primaire sector in de EU ziet het inkomen volgens de berekeningen met 14 procent dalen. Voor de gehele agrarische industrie is dat 9 procent.

Meer informatie LEI-onderzoek gevolgen Harbinson

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.