Home

Achtergrond 174 x bekeken

Goede landbouwomstandigheden volgens Fischler

In de Europese hervormingsvoorstellen van landbouwcommissaris Franz Fischler worden steun en productie losgekoppeld. Om te voorkomen dat dit leidt tot een vermindering van de productiecapaciteit, wordt het instrument 'cross-compliance' gebruikt. Om de volledige toeslag te ontvangen moet een ondernemer landbouwgrond in 'goede landbouwomstandigheden' houden.

Verder gelden strenge productievoorwaarden, op het gebied van milieu, dierwelzijn en voedsel- en arbeidsveiligheid. Wanneer niet aan de voorwaarden van cross-compliance is voldaan, kan Brussel de bedrijfstoeslag (gedeeltelijk) intrekken.

In de hervormingsvoorstellen is een bijlage opgenomen met de 'goede landbouwomstandigheden'. Het betreft normen en eisen op het gebied van organische stof, minimaal onderhoud, bodemstructuur, bodemerosie en bodemverzilting.

Enkele voorbeelden van de normen
Bodemerosie: minimale bodembedekking in de winter
Organische stof: regels bij vernieuwing van blijvend grasland
Bodemstructuur: passend machinegebruik en maximale veebezetting
Bodemverzilting: evenwicht tussen irrigatie, drainage en aanvulling grondwater
Minimaal onderhoud: voorkomen verstruiking en bescherming blijvend grasland

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.