Home

Achtergrond

Brabant financiert verplaatsing uit natuurgebied

Circa 15 ondernemers met een intensief veehouderijbedrijf kunnen op korte termijn intekenen voor verplaatsing uit natuurgebieden. De provincie Noord-Brabant heeft voor deze operatie 10 miljoen euro beschikbaar gesteld. Via een advertentie zal de provincie de openstelling kenbaar maken.

Op de locaties van deelnemende bedrijven koopt de provincie de gebouwen waarna ze worden gesloopt. De ondernemer investeert de opbrengst vervolgens in een nieuwe, perspectiefvolle locatie. Voor het zoeken en ontwikkelen van een nieuwe locatie kunnen de betreffende boeren een beroep doen op de provinciale ontwikkelingsmaatschappij OMIV.

Alleen bedrijven in gebieden met een hoge natuur- en landschapswaarde in de Ecologische Hoofdstructuur komen voor de verplaatsing in aanmerking. Ondernemers in de hele provincie kunnen intekenen voor de operatie. Dus naast bedrijven in de zeven reconstructiegebieden kunnen ook bedrijven in de twee West-Brabantse gebieden er gebruik van maken.

De middelen die de provincie Noord-Brabant beschikbaar stelt komen boven op het geld door het Rijk onlangs vrijmaakte voor verplaatsing van bedrijven. Hiervoor is 8 miljoen euro beschikbaar gesteld tijdens het zogenoemde Krokusakkoord. Het Rijk betaalt de waarde van de achtergelaten gebouwen; de provincies de sloopkosten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.