Home

Achtergrond

Verplicht registratie insturen via deskundige

Het Besluit Glastuinbouw wordt per 2004 op een aantal onderwerpen aangepast. Minder administratieve lasten voor een ondernemer is het uitgangspunt van een aantal van die veranderingen. Maar werkt dat in de praktijk ook zo?

Een paar veranderingen op een rijtje: als tuinder zelf je jaarraportage aan de Uitvoeringsorganisatie (Uo) sturen mag niet meer. Daarvoor heb je een deskundige nodig. Deze deskundigen zijn volgens het Uo nodig om de kwaliteit van de rapportage te kunnen waarborgen. Volgens het Uo zijn deze deskundigen of instanties erkende dienstverleners. Zij moeten onder meer een controle uitvoeren op de cijfers uit de rapportage om reken- en of schrijffouten eruit te filteren. De nu verplichte vierwekelijkse rapportage komt te vervallen en ook hoeft het teeltplan niet meer van te voren worden ingestuurd. Wel zal er meer nadruk komen te liggen op het logboek. Iets dat nu ook al verplicht is.

Voor tuinders betekent dit dat het van het grootste belang is dat hij of zij een bijgewerkt logboek op het bedrijf kan tonen. In het Besluit Glastuinbouw worden verschillende zaken genoemd die verplicht zijn om in een logboek bij te houden. Het gaat dan om verbruik van energie, meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen en water maar ook het teeltplan komt in het logboek aan de orde. En juist dit betekent dat er nog steeds een heleboel zaken schriftelijk moet worden bijgehouden, ook in de drukke oogstperiodes.
(Bron: AgD)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.